Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΛΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

undefined

Ενα νέο είδος αμφίποδου, άγνωστο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, εντοπίστηκε στο σπήλαιο Μελισσότρυπας Ελασσόνας στη Λάρισα, το μεγαλύτερο οριζόντιο σπήλαιο της Θεσσαλίας.

Γερμανοί και Ρουμάνοι σπηλαιολόγοι και σπηλαιοεξερευνητές, με επικεφαλής τον σπηλαιοδύτη, επιστημονικό συνεργάτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου, Μάρκο Βαξεβανόπουλο, καταδύθηκαν σε μια λίμνη του σπηλαίου και πήραν δείγματα του πρωτόγνωρου οργανισμού.

«Πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη, που αφορά σε ένα αμφίποδο, του γένους Nighargus. Είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα των οργανισμών, εξαιρετικά μικρού μεγέθους. Είναι είδος ενδημικό, ζει δηλαδή αποκλειστικά σε μια μικρή λίμνη μέσα στο σπήλαιο της Μελισσότρυπας», δήλωσε στο «Εθνος» ο κ. Βαξεβανόπουλος.

Ο προσδιορισμός του νέου είδους έγινε με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά και την ανάλυση του DNA, και όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα μελέτη του, αυτό όπως και πληθώρα άλλων βακτηρίων, που μελετήθηκαν, παίζουν σημαντικό ρόλο στη σπηλαιογένεση, δηλαδή στη δημιουργία και την εξέλιξη των σπηλαίων. Το αμφίποδο εντοπίστηκε στη μία και μοναδική -από τις τρεις που υπήρχαν- λίμνη που απέμεινε στο σπήλαιο της Μελισσότρυπας.

Το σπήλαιο Μελισσότρυπας έχει χαρτογραφηθεί εδώ και χρόνια και εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 2007. Στη νέα τους έρευνα η ομάδα των Γερμανών -από το Πανεπιστήμιο του Gottingen- και των Ρουμάνων σπηλαιοεξερευνητών παρατήρησαν εκτός από το μικροσκοπικό αμφίποδο, εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, έναν καταρράκτη που πέφτει με ορμή από το νερό χειμάρρου που διασχίσει το σπήλαιο, αλλά και τεράστιες αίθουσες με καταπτώσεις τμημάτων της οροφής, που δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα, μαζί με έναν... στρατό από νυχτερίδες.

Η λίμνη με τα διαλύματα θείου δημιουργήθηκε από νερά που ανέβηκαν από τα έγκατα της γης. «Η πτώση του υδροφόρου ορίζοντα από την υπεράντληση των νερών, λόγω των γεωτρήσεων που ανοίγουν οι αγρότες για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους, είχε ως αποτέλεσμα να ''εξαφανιστούν'' οι άλλες δύο λίμνες», μας είπε ο κ. Βαξεβανόπουλος.

Η θέση Μελισσότρυπα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Κεφαλόβρυσο Ελασσόνας.

Η είσοδος του σπηλαίου είναι κατακόρυφη και έπειτα από μια κάθοδο 10-15 μέτρων αρχίζει η εξερεύνησή του σε οριζόντιο επίπεδο και σε μήκος πάνω από 2 χιλιόμετρα.

Στο μεγαλύτερο μέρος του είναι εύκολα προσβάσιμο, έχει ωστόσο στενωπούς και δύσκολα περάσματα, κυρίως ανάμεσα στις αίθουσες με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες. Στη γύρω περιοχή δεν διακρίνονται άλλα ανοίγματα ή δολίνες, ενώ εκείνο που εντυπωσιάζει είναι η σχεδόν σταθερή θερμοκρασία, χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις.

Στην είσοδο το θερμόμετρο δείχνει γύρω στους 13 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό μέχρι και 17 βαθμούς Κελσίου, ενώ η υγρασία είναι σταθερά 100%.

Έθνος (ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...