Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ / Ο ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΟΣ , Ο ΦΟΥΡΑΚΗΣ ,Η ΚΡΗΤΗ...ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ (ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ)



undefined
Τα πλέον εκρηκτικά αστροφυσικά φαινόμενα του Σύμπαντος μπαίνουν στο μικροσκόπιο της έρευνας των επιστημόνων του αστεροσκοπείου Σκίνακα του Ψηλορείτη χάρη σε ένα υπερσύγχρονο όργανο με την ονομασία ΡΟΜΠΟΠΟΛ που τοποθετήθηκε στο τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου.
Ήδη το ΡΟΜΠΟΠΟΛ (Ρομποτικό Πολωσίμετρο) έχει τοποθετηθεί στον Σκίνακα και οι επιστήμονες για τρία χρόνια θα ερευνούν για να κατανοήσουν τις διεργασίες των εκρηκτικών αστροφυσικών φαινομένων αλλά και για το τι γίνεται στις «μαύρες τρύπες» που βρίσκονται στα κέντρα των Γαλαξιών.
«Θα έχουμε πλέον τη δυνατότητα με αυτό το όργανο να εξερευνήσουμε επαρκώς για πρώτη φορά και με μεγάλη ακρίβεια το πώς οι τεράστιες ''μαύρες τρύπες'' στα κέντρα των ενεργών Γαλαξιών εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες σε πίδακες αερίου και σε φως», δήλωσε στο «Έθνος» ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα-ερευνητής Γιάννης Παπαμαστοράκης.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι «μαύρες τρύπες» έχουν γύρω τους ισχυρά μαγνητικά πεδία που οδηγούν τους πίδακες από μέσα προς τα έξω, η δε απόσταση της πλειονότητας των Γαλαξιών είναι δισεκατομμυρίων ετών φωτός.
Η έρευνα, όπως έγινε γνωστό, θα είναι διεθνής. Για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και εγκατάσταση στο κρητικό αστεροσκοπείο του πρωτοποριακού ρομποτικού οργάνου ΡΟΜΠΟΠΟΛ, συνεργάστηκαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας-Ερευνας με τα διάσημα ξένα ιδρύματα, όπως το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (CALTECH) και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Ραδιοαστρονομίας της Γερμανίας, το Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αστρονομίας και Αστροφυσικής της Ινδίας και το Πανεπιστήμιο Νικόλαος Κοπέρνικος της Πολωνίας.
Ο κ. Παπαμαστοράκης, αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά του ΡΟΜΠΟΠΟΛ, ανέφερε ότι «είναι προϊόν τεχνολογίας αιχμής, με μοναδικό στον κόσμο σχεδιασμό που του προσδίδει απαράμιλλη ακρίβεια μετρήσεων και με πρωτοποριακή ρομποτική λειτουργία. Παράγει χωρίς κινούμενα μέρη πάνω στον δέκτη (CCD) τέσσερα συμμετρικά είδωλα του ίδιου αντικειμένου. Η σχετική φωτεινότητα των ειδώλων εξαρτάται από το ποσοστό γραμμικής πόλωσης του φωτός και την κατεύθυνση πόλωσής του.
Η ταυτόχρονη παραγωγή και των τεσσάρων ειδώλων που απαιτούνται για μέτρηση της πόλωσης είναι μοναδική αυτή τη στιγμή στον κόσμο καινοτομία του ΡΟΜΠΟΠΟΛ και επιτρέπει ταχύτερη και ακριβέστερη από κάθε άλλο όργανο μέτρηση της πόλωσης».
Το ΡΟΜΠΟΠΟΛ, όπως είπε ο ερευνητής, θα χρησιμοποιηθεί ακόμη για τη χαρτογράφηση των μαγνητικών πεδίων σε μεσοαστρικά νεφελώματα, τα οποία αποτελούν «μαιευτήρια» νέων άστρων. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να δώσει λύση σε σειρά μυστηρίων της διαδικασίας με την οποία μεσοαστρικό αέριο δημιουργεί τελικά αστέρια και πλανήτες - το λίκνο της ζωής.
Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα είναι ιδανικό για τις μελέτες αυτές λόγω της εξαιρετικής του θέσης για αστρονομικές παρατηρήσεις στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τον υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό του, το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των αστρονόμων του και τη λειτουργικότητά του.
ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...