Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012

ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ / ΠΗΓΑΙΝΟΦΕΡΝΑΝ ΦΕΡΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑ-ΛΑΡΙΣΑ

Ήταν πολύ μακρύ το τελευταίο ταξίδι για νεαρό Λαρισαίο που απεβίωσε αιφνιδίως πριν από τρεις ημέρες στη Μακρακώμη της Φθιώτιδας.

Τελικά, κηδεύτηκε χθες στη Λάρισα, αφού όμως ταξίδεψε σχεδόν 1.500 χιλιόμετρα στην άσφαλτο, καθώς η σορός του πηγαινοερχόταν στην Αθήνα, προκειμένου να διεξαχθεί η νεκροτομή.

Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει για άλλη μια φορά τη σοβαρή δυσλειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Λάρισας. Ο άτυχος 29χρονος, που κατοικούσε στη συνοικία Ν. Σμύρνης, βρισκόταν στη Μακρακώμη για δουλειά, όπου και απεβίωσε ξαφνικά.

Αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λαμίας, όπου όμως δεν λειτουργεί ιατροδικαστική υπηρεσία. Αλλόφρονες συγγενείς, μέσα στον πόνο τους, επιδίωξαν να τον μεταφέρουν στη Λάρισα, όπου όμως η Ιατροδικαστική βρισκόταν εκτός λειτουργίας. Στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν εφικτό να μεταφερθεί, αφού εκ του νόμου η Λαμία είναι υποχρεωμένη να στέλνει για νεκροτομή στην Αθήνα ή στη Λάρισα.

Το γραφείο τελετών της Λάρισας, που ανέλαβε την υπόθεση, μετέφερε τη σορό στην Αθήνα. Στην πρωτεύουσα όμως η Ιατροδικαστική είχε φόρτο εργασίας, πολλά περιστατικά, τόσα, που δεν υπήρχε θέση ούτε σε «ψυγείο». Οι συνθήκες καύσωνα που επικρατούσαν δεν επέτρεπαν ολιγωρία. Ο νεκρός μεταφέρθηκε στη Λάρισα και τοποθετήθηκε σε ψυγείο από γραφείο τελετών. Και την επομένη ταξίδεψε ξανά στην Αθήνα, προκειμένου να γίνει η νεκροτομή. Χθες το απόγευμα επρόκειτο να φτάσει στη Λάρισα, για να γίνει αμέσως η ταφή, καθώς η σορός, τρεις μέρες μετά, εμφάνιζε ήδη το αναμενόμενο σοβαρό πρόβλημα. Περί ταρίχευσης δεν ετίθετο ζήτημα, αφού οι συγγενείς ήδη προσπαθούσαν να μαζέψουν με έρανο τα έξοδα του «πηγαινέλα» και αδυνατούσαν να καλύψουν το επιπλέον κόστος. Όπου φτωχός κι η μοίρα του...

Πάγια η κατάσταση με την Ιατροδικαστική της Λάρισας που υπολειτουργεί, καθώς σ' αυτήν υπηρετεί μονάχα μία νεκροτόμος, ειδικότητα απαραίτητη προκειμένου να διενεργήσει την πράξη η ιατροδικαστής. Όταν λοιπόν η νεκροτόμος βρίσκεται σε άδεια ή δεν εργάζεται λόγω πενθημέρου, νεκροτομές δεν γίνονται.

Πηγή: Εφ. Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...