Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΑΡΘΡΑ/Η ΜΥΘΩΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ



Η μουσική δεν είναι τέχνη, αλλά επιστήμη… Είναι το ίδιο το σύμπαν , άρα και η έκφραση του ” υποστηρίζει ο πολυβραβευμένος συνθέτης Vangelis – ο δικός μας Βαγγέλης Παπαθανασίου. Η NASA αναγνωρίζοντας, εδώ και χρόνια, τη σύνδεση της μουσικής του Βαγγέλη Παπαθανασίου με το σύμπαν και το ενδιαφέρον του για τα συμπαντικά θέματα, εξέφρασε στη δισκογραφική εταιρία Sony Classical, την επιθυμία της να συνδυαστεί η αποστολή της «2001 – Οδύσσεια στον Άρη» με το έργο «Μυθωδία». Ενα υπερθέαμα που παρουσιάστηκε στις 28 Ιουνίου του 2001 στο Ολυμπιείον, τον Ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα.

O Scott Bolton , αστροφυσικός συνεργάτης της ΝΑΣΑ και υπεύθυνος για τη “Μυθωδία” μίλησε στο Pyles.tv και τον Γιάννη Μούτσο για όλα εκείνα που τους ενέπνευσαν και οδήγησαν στο “μαγικό” πάντρεμα της εξερεύνησης του διαστήματος με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

“Η αρχαία Ελλάδα, ήταν οδηγός μας για την Μυθωδία.”

Γιάννης Μούτσος : “Ποιος ήταν ο στόχος σας όταν ξεκινούσατε την δημιουργία της “Μυθωδίας” που συνέθεσε ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου;”
“Η σύνθεση του μουσικού έργου “Μυθωδία” ήταν μια συνεργασία μεταξύ του Βαγγέλη και μιας ομάδας ατόμων ανάμεσά τους και εγώ. Η πρόθεσή μας ήταν να εκφράσουμε τη φυσική σύνδεση μεταξύ των συνθέσεων και της εξερεύνησης , η οποία πραγματοποιήθηκε χάρη στη ΝΑΣΑ μέσω της διαστημικής αποστολής στον Άρη , “Οδύσσεια”.
Γ.Μ: “Τι ακριβώς είχε στο μυαλό του ο κ. Παπαθανασίου και εσείς όταν ξεκινήσατε τη σύνθεση αυτής της συμφωνίας; Ίσως έναν συνδυασμό επιστημονικών στοιχείων και φιλοσοφικών θεωριών;”
“Λάβαμε υπόψη μας όλες τις έρευνες που είχε επιτελέσει η ΝΑΣΑ σχετικά με την εξερεύνηση του διαστήματος και την προέλευση του ανθρώπινου γένους μέχρι εκείνη τη στιγμή.”
Γ.Μ : “Η αρχαία Ελλάδα μοιάζει να εχει σημαντική θεση στην έμπνευση σας.”
“H επιστημονική έμπνευση κάθε επιστήμονα είναι προσωπικό ζήτημα.
Ο Βαγγέλης (Παπαθανασίου) και εγώ συνεργαζόμασταν χρόνια επιδιώκοντας την επιστημονική γνώση. Οι ρίζες αυτής της επιδίωξης βρίσκονται στους αρχαίους Έλληνες. Προσεγγίσαμε το ζήτημα αυτό από τη φιλοσοφική του πλευρά συνδυάζοντας πάντα την έρευνα με τη μουσική , τις τέχνες, τα μαθηματικά. Στο έργο αυτό, τη “Μυθωδία”, εισαγάγαμε το τρόπο σκέψης των αρχαίων Ελλήνων και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε ποιοι είμαστε, ποιος είναι ο ρόλος μας και με ποιο τρόπο λειτουργεί η ανθρώπινη φύση.
Η σύζευξη λοιπόν επιστήμης , τέχνης, μουσικής και μαθηματικών μας παραπέμπουν στον ισχυρισμό του Πλάτωνα : οτι οι μελωδίες και η αστρονομία δεν είναι τίποτα περισσότερο από αδελφές επιστήμες. Αυτό που ουσιαστικά είχαμε να κάνουμε ήταν να περιπλέξουμε την μουσική με την επιστήμη και να δημιουργησουμε έναν ιστό που οδηγεί κατευθείαν στο διάστημα! Για να το καταφέρουμε αυτό, μελετήσαμε τη σύνθεση του Βαγγέλη σε συνδιασμό με διάφορες φωτογραφίες της ΝΑΣΑ από το σύμπαν και από τον Άρη και επιχειρήσαμε να συνδέσουμε το συναίσθημα που πήγαζε από τις εικόνες με τη μουσική.”
“Η Μυθωδία, θα μπορούσε να είναι μια μορφή επικοινωνίας με εξωγήινους πολιτισμούς!”
Γ.Μ : “Βασικός δηλαδή οδηγός στην προσπάθεια της σύνθεσης του έργου ήταν το συναίσθημα που δημιουργήθηκε από τις φωτογραφίες και τις μελωδίες;”
“Όχι μόνο από το συναίσθημα. Παρατηρώντας τις φωτογραφίες της NASA ξεκινούσε ένας διάλογος μεταξύ μας που μας οδήγησε σε μια φυσική επαφή. Τις χρησιμοποιούσαμε κατά καιρούς και κατόπιν μιλούσαμε ώρες ατελείωτες για να εκφράσουμε αυτό που υποδήλωναν για εμάς και τα επιστημονικά δεδομένα της ΝΑΣΑ”
Γ.Μ : “Αυτό που προέκυψε τελικά θα μπορούσε να ειναι ένας τρόπος επικοινωνίας με εξωγηινους πολιτισμούς? Ένα μήνυμα από την ανθρωπότητα για το άγνωστο που υπάρχει εκεί έξω?”
“Βεβαίως! Η “Μυθωδία” θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός τρόπος επικοινωνίας με εξωγήινες μορφές ζωής. Πιστέψτε με ,υπάρχουν πολλοί άλλοι δίαυλοι που σηματοδοτούν επικοινωνία με εξωγήινους πολιτισμούς ή άλλες μορφές από αυτές που γνωρίζουμε εδώ στη Γη….”
Η ομάδα Πελασγός έχει κάνει τη δική της απόδοση του έργου της Μυθωδίας. Ο εκπρόσωπός τους μίλησε τηλεφωνικώς στην εκπομπή “Οι Πύλες του Ανεξήγητου”:

(Δειτε στο E-FILES TV βιντεο προσπαθειας ερμηνειας του μυνηματος της Μυθωδιας)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΗΓΗ: Pyles.Tv
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...